Ovde dole klikneš i očas odeš na repcept

четвртак, 24. март 2016.

"TATARATIRA JAJE"



Gledali jutros Branka kockicu pa u čast svih tataratiraca skuvali smo..
"TATARATIRA JAJE" a upao nam i juk (luk)
Treba ti
-Jaje od kokoške
-Mladi Luk skywalker
-Saninica od praseta
-Kašikičica putera od krave
-Pavlaka isto od krave
-Alave paprike
-susam
Praviš vako:
Nađi četvrtastu branko kockica čašu pa je umaži puterom od krave i stavi u šerpu sa hladnom vodom,lupi jaje u čašu i rokni mladi luk zatim kuvaj dok se ne skuva (cirke 12min). Čekni pešes minuta da ladne pa vadi.Naceckaj saninice, alavu u pavlaku izmuljaj i dekoriši ... i prospi susam.
I naravno poljupci stižu




ČUFTEZZE ČALEZZE


"BOORANIYU"


Poslali smo čoveka na mesec,u naj dublje okeane, ali nikako da ispunimo životni san da nam dete jednog dana kaže "Majko, oče skuvaj mi boranije" stoga danas istrajemo u borbi i kuvamo...
"BOORANIYU" (bu/oranija)
Treba ti
-Pola kile specijalne,magične, suncem okupane žute boranije
-200gr. Junećine
-1. Prazniluk
-1. Luk skaywalker
-3 čena protivu vampira
-1. Šangarepa
-2. Kašiketine paradajz pirea
- zejtin so i biber i alava paprika
-1. kašiketina povrtnog bujona
Naceckaj sav luk i šangarepu i na ulju dinstaj najmanje 30 min. dok se skoro ne rastopi za tim dodaj meso i nalij bujona da ogrezne i dinstaj najmanje sat ipo i stalno dodavajući bujon zatim suni pire paradajz,alevu i buraniju i kuvaj još sat.I naravno poljupci stižu.
ZANIMLJIVOSTI O BORANIJI:
-Ledy Gaga i Kety peri obožavaju boraniju
-Veće su šanse da se dobije 5ica u školi
-Naučno je dokazano da se bolje igraju igrice na androidu
-Novak Đoković je jede dvaput nedeljno a Federer ne.










TRI HLEBA



"KOKMIŠKA"


Ust'o sabajle u pola šest, ko vampir, dal zbor merkura što mi je uš'o u petu kuću il' zbog toga što sam zaspo k'o baba u pola 10, pa reko da se zamesi nešto...valja se
"KOKMIŠKA" 
Makedonska pita za site moji priateli vo Makedonija (valjda sam dobro napis'o i napravio a ?) 
Trebati vako za manju pitu
-350 grama pš brašna finog
-30 gr putera od krave
-30 gr putera od praseta
-Kašiketina ulja od suncokreta
-8 gr suvog kvasca moš i mokri
-kašikičica soli i šugara
-2 Jaja od prave kokoške
-200 gr sira od ovce
-Susam
Praviš vako:
Tiho u kujni da ne probudiš decu zamesi testo 2dl tople vode kvasac i šećer pusti 7 min.da krene suni u brašno dodaj so i jaje i umuljaj metni tatrane i pusti ga 20 min da nikne lepo.Za to vreme istopi puter od krave i praseta u lončeti i izmrvi sir.Testo podeli u 6 kuglica pa svaku razvaljaj i hvuš u namazanu tepsiju (i ne lupaj sa istom zamalo da ih probudim).Namaži testo rastopljenim pa onda sir pa opet kora pa opet namaz pa opet sir pa opet kora...uf umori se.Kad sve lepo složiš zadnju koru izmaži puterom i mućkanim jajetom prospi susam naseci na kocke i pusti ga 40 min.Sredi kujnu, operi suđe skuvaj ženi kafu i onda u zagrejanu rernitu ćušni pitu na 205c 40/50 min.Evo ih ustaju a biće i poljubaca.
















"SUNČANICA"


Danas su ceze za doručak naručile neko testo pa reko da smuljamo..
"SUNČANICU" Pogaču
Traba ti..za testo
-400 gr brašna T400 finog (iz finske)
-od po kašikičicica kvasca i šugara i soli
-2 deci mleka od prave krave
-1. Jaje od kokoške
-60 gr putera od krave (otopljenog)
Za filing ti treba...
-4 kašiketine pavlake
-100gr mozzarele od švercera iz Mađarske
-kašikičica origana i vlašca
-100 grama šunkarice iz dragstora.
Pravi se vako.
U toplu šoljetinu mleka suni šećer i kvasac da nadođe 12 min pa kad nadođe suni u brašno lagano ručicom dodavajući jaje, rastopljeni puter i so mesiš 10min dok ne lepi.Ako uspeš, sakri od dece 37 minuta.Terajući decu,daj mi malo daj mi malo, razvaljaj na kvadrat 40 puta 40cm namaži pavlaku i naređaj šunku,mozzarelu urolaj u rolat i seci na kriške debljine 20 mm.Starija da ređa u masan plek (mlađa plače jer ona ne sme) jedna maže mućkanim jajetom druga prosipa susam (po celoj kujni al šta ćeš...) rokaš i pečeš u rerniti na 200c cirke 42 min.I naravno... kujnu ribate zajedno a poljupci stižu.









"RAMZESOV CET"






Ostalo nam nekog starog leba još iz doba starog Egipta (26 g.pre nove ere) a pošto učimo istoriju (kontrolni danas) reko da zbrčkam...
"RAMZESOV CET" (cvet)
Treba ti vako
-antički hleb sečen na kriške
-Jaje od kokoške
-malo saninice od ujne iz Borče
-kačkavalj od švercera
-mala šoljičičica mleka od krave
-2 kašiketine pavlake od krave
-50 gr putera isto od krave
-pešes maslina iz stare Grčke
-so i travuljaga vlašac
-susam
Stari egipćanin da umuti jaje, mleko pavlaku i pola rastopljenog putera a mlada Nefretiti da umače i ređa u plek postavljen papirusom.Zajedno ređaju saninicu kačkavalj i masline koje su došle starom trgovačkom rutom iz Grčke.Posuti susamom,vlašcom i preostalim puterom i peći u Ozirisovoj užarenoj rernititi na 220c 20 minuta dok ne dobije boju boga Ra (sunca).I naravno pljupci stižu.
"PUFFNA HLEB"



Danas smo ceza i ja ispratili stariju u školu i ko pravi pekari umesili...
"PUFFNA HLEB" Treba nam za pasulj.
Za ovo ti treba
-Jedna ceza a može i princ (bakino zlato, tetkino milo il'ujnino malo)
-Dobrog raspoloženja
-Ljubavi i strpljenja
-i mokra krpa za pod da nas mama ne stavi u top
Od sastojaka ti treba
-400 gr belog brašna T400 meko
-1,5dl ulja od zejtina
-kvasac suvi il mokri
-kašikičicica šećera
-so
-1dl vode
Praviš vako:
Šećer i kvasac hvuš u mlaku vodu i pusti 11min da nadođe.Kad nadođe umuljaj sa brašnom, so i suni ulje 1 deci i dobro umesi da bude mekano, sakri od dece na toplo mesto (može na Tasos il Lefkadu) 30min pa kad nadođe počinje šouuuu.Pravite kuglice i bacaj tepsiju svaku da naslikaš uljem i čekticom, prospi susam odozgo i opet nazad na toplo 30min.Rernita na 200 pečemo smesta 50 minuta.Odosmo sad, džumbus u kujni da se sredi a poljupci... naravno stižu.








уторак, 08. март 2016.

"BROKARFIOLLI ČORBU"

U čast svih žena čale je danas zbrčkao...
"BROKARFIOLLI ČORBU" Blanko bez išta (bez mesa)
Treba ti...
-100gr brokolija (to ono zeleno)
-100gr karfiola (to ono belo)
-Luk
-Šangarepa
-id'u peršun
-Celer četvrt
-Maslinovo iz grčke
-So, kari i kocka supe povrtne
♡Naceckaj i narendaj luk, celer, peršun i šangarepu i na maslinovom ulju dinstni 20 min.Onda blinderom 2 min njuuuu,njuuuu, njuuuu izblendaj pa suni vode karfiol i brokoli, povrtnu kocku so i kari pa kuvaj 10 min i opet njuuuu,njuuuuu,njuuuu izblendaj pusti da baci ključ...i voala poljupci stižu.