Ovde dole klikneš i očas odeš na repcept

четвртак, 22. септембар 2016.

ODOŠEZAČAS MAFINI


Dragi Rudolfe 
Evo reših da se javim i tebi i da ti pošaljem jedan recept putem fejsbuka u nadi da ćeš ga pročitati i lajkovati, (piso i Džejmiju al' od njega ni traga ni glasa,priča se da je u bedaku jer je u svom restoranu na'vatao konobara da ga radi za kintu...ne znam).
Tvoj sam veliki obožavatelj i skoro sam gled'o kako si pravio neke mafine sa nekom dečicom (na 24 kičen) i pravo ti kažem mi smo napravili bolje (bez da se lažemo il' nedo bog svađamo...ljudi smo) a pošto sam i ja pravio sa decom,napravio sam čak i veći lom u kujni od tebe.
Predstavljamo ti najukusnije čokoladne mafine na svetu...
"ODOŠEZAČAS MAFINI" od čokolade (gone away muffins) i to 24 komada.
Prvo smo uzeli 157 grama blago otopljenog putera od prave krave i dobro umutili sa 109 grama šećera u prahu da bude penasto.Zatim smo dodavali i mutili 3 jaja od prave kokoške ali jedno po jedno...nismo sve roknuli...ako me kapiraš.Zatim smo sunuli pavlake za kuvanje od 250 ml.i to dobro umutili.Kad sam uhvatio mlađu ćeru i oteo joj čokoladu za kuvanje koju je marnula sa stola, otopio sam 53 grama na pari i kad je malo ladnula roknuo je u mix.
Mutili smo sve 14 minuta (pošto mi nemamo onaj mikser od 490 evra ko ti pa smo pravili pauze da mi ne bi crko,a žena mi nezgodna pa bi bi bilo svašta) da bude penasto i vazdušasto.
Za to vreme ćere su u drugoj vanglici mešale i prosipale suve sastojke i to:
-213 grama finog brašna tip 400...ono za kolače znaš?
-52 gr.kakao praha
-Teška srca mlađa ćera mi dala 56gr.instant čokoladne dečije kafe u prahu
-pola kašikičicice đumbira u prahu
-i isto toliko cimeta isto u prahu
-1.kesica vanilinog šećera (pošto nismo imali štapiće od vanile ko ti...skupo brate mili, a kako je vreme došlo prodavaće se samo u zlatarama ovde kod nas)
-1. kašikičicica praška za pecivo.
-i pola kašikičicice soli.
Obe smese smo postepeno i dobro umešali sa silkionskom varjačom, pa smo u pleku za mafine punili papirne korpice do pola.
Zašto? pitaš se ti sad, e pa stavljali smo po kockicu čokolade i kašikičicicu džema od ujne iz Krnjače (čuvam ti jednu teglu kad dođeš) i to:
-šipaka,kajsije i šljiva...kapiraš svaki mafin je bio sa nekim drugim džemom (htela je mlađa i plastelin kuglice da stavi pa se naljutila što nismo).
Sipali smo preko ostatak smese i stavili da se peče u rernu na 192c° na 19 minuta.
Kada su se mafini ispekli, deca olizala čokolade, otopili smo belu čokoladu (koju niko nije hteo da jede jer to i nije čokolada a greota se baci) pa preko mafina našarala deca sa kesom za filling a odmah zatim smo prosuli i čokoladne mrvičicice.
Eto toliko od nas dragi Rudolfe a ti svrati malo kod nas u grupu da se očešeš za neki balkanski recept...pa šta...a i gazda nam Lepi brka sad ima i nove emisije i recepte sad divnim kuvarima na Kitchen TV pa ti kad stigneš vidi, leba ne jede...a mo'š nešto i naučiš od nas.
Baci oko: http://kitchentv.rs/
P.S. piše sitno
Mafini se odlično služe za trojke ,četvorke, petice u školi i ko je bio dobar u vrtiću i nije čupao dečake.Za dvojke i čupanje pravi se pola mere.
Čale




"KIFLOGAČA"


Ko o čemu čale o testu, pretvorio sam se u tetku samo bi nešto da mesim što bi akademici rekli uš'o sam u "TESTO Fazu", stoga ćemo danas praviti jednu istorijsku (Iskrivljena istorija) poslasticu koju je bila specijalitet u Istočnom Rimskom Carstvu (Bizant).I dan danas se vodi polemika da su Rimljani marnuli recept od Aleksandra Makedonskog koji je i sam bio izvrstan pekar (arheolozi pokušavaju već decenijama da pronađu dokaze ali bez uspeha) .Spremana za naj veće praznike, za senatske restorane i finalne mečeve u Areni gde se služila gladijatorima kao izvor snage a na našim prostorima svestrano prihvaćena za slave, nedeljni ručak i kad dolaze važni gosti.
"KIFLOGAČA" (Kiflogus tepsiyus)
Dobila naziv po latinskom izrazu "Kiflus testos urolos mergo tepsiyus" ili ti (rolovane kifle u tepsiji)
Za testo ti treba:
- 412 gr. Brašna belog (pshenikus belikus) Brašno je nabavljano iz Panonske regije cenjene porodice "FIDELINKUS"
-1 dl (decilikus) Jogurta od krave, mahom se nabavljalo od dva proizvođača (Dukatus i Imlekus)
-isto toliko i mleka opet od krave
-7 gr (gramikus) Suvog kvasca, Kvasac je bio redak tako da su ga rimljani dobavljali spoljnotrgovinskom razmenom od nemačkog proizvođača "Medicus Dr. Etkerus"
-1. Kašikičica (malus kashictus) šećera (kristalus shugarus)
-isto toliko slane soli
-1. Jaje kokoškino (Jajus kvochkus)
-53 gr. Putera od krave (mastikus kravikus)
takođe nabavljan od "Imlekos"
ZA MAZANJE TI TREBA
-106 gr. Sira od brkate babe sa pijac (Brkatikus Nana sirio piaca)
-opet 1. Jaje kokoškino (Jajus kvochkus)
-56 gr. Rendanog kačkavalja (Rendikys Trapist) nabavljan direktno iz Rima
-70. gr. opet Putera od krave (mastikus kravikus)
-Šaka susama (shakus susamus)
PRAVIŠ 'VAKO
U toplo mleko od krave rastopi kašikičicicu šećera i kvasca i pusti ga 14 min da nadođe pa ga onda suni u brašno te dodaj jaje, otopljeni puter od krave, so i jorgut.Dobro umesi cirke 9 minuta da bude mekano pa sakri od dece na 42 min (zanimljivo je da su stari Rimljani decu koju su uhvatili da diraju testo simbolično, maslinovim grančicama jurili po kuhinj prizivajući bogove mira i blagostanja).
Zatim testo podeli na 4 kugle i svaku razvaljaj na 3mm pa maži svaku puterom od krave a poslednje jok.Rokni u friz na 10min pa ga onda izvadi razvuci u krug (pošto stari Rimljani nisu imali friz, led su sa Alpa specijalno dovlačili za ovu pripremu). Umuljaj jaje, sir i rendani trapist pa onda smuljano naslikaj na testo pa radlom podeli na 16 trouglova pa rolaj kiflice i ređaj u podmazani plek.Premaži jajetom i mlekcem prospi susam odozgo i pusti ga 32min da odstoji na toplom.Rokni ga u rernu na 203c° peci cirke 37 min i naravno poljupci stižu.
Ili što bi Rimljani rekli ...
"VENI VIDI MANDJIKUS"
(Dođoh, vidoh, jedoh)
...a sad odosmo u HELADU (Grčka) te nas neće biti neko vreme.
Vaš Čale.













"POPAJČINKE"


U borbi protiv zlog virusa kašlja koji je pogodio moju stariju cezu spremili smo za doručak odličan lek..."činkomicin spanaćikus" ili ti...
"POPAJČINKE" sa spanaćem i začinima
Prvo napečeš činke, treba ti cirke 7 komada a one se prave svi znaju....al zlu netrebalo,vako:
Jedno jaje od prave kokoške umuti sa 2deci mleka od krave,1 deci ulja i 100gr belog brašna i pola kašikičice đumbira u prahu.Umuti i ispeci u tiganju i sakri od dece.
Za filling ti treba:
-200gr popajeve sreće (spanać)
-100gr matorog sira od brkate babe s pijac
-isto toliko rendane mozzarele od švercera iz 
Mađarske
-1. Jaje od prave kokoške
-Kašiketina pavlake od krave
-i isto toliko maslinovog ulja iz Grčke
-12 rendanja muškantnog oraščića
-1 čen vampirskog luka (beli luk)
-So i biber od po pola kašikičicice
Sve za fil dobro umuti i nafilluj činke zatvarajući prvo krajeve da filling ne iscuri tj. da dobro dihtuje.Ređaj ih u plek obložen masnim papirom koji si malo namazao puterom.U preostalu smesu dodaj dva jaja umuti i prelij preko i hvuš u rernu na 218c° i peci 34min dok se ne ispeče.Seci na kriške i posluži...i naravno poljupci stižu.
Č.S. (čale savetuje)
Đole papagaj nije za jelo, i ne služi se kao prilog, samo se folirao da je bolestan kako bi krkao od mlađe...prase jedno...ufff.









QSQS SA POVRĆEM

Krenula deca u školu, a neka i u obdanište a svi znamo koliko ogladne kad dođu i bace rančeve a meni ostalo neke piletine od ujne iz Borče i povrća iz friza pa reko za danas da napravimo...
"QSQS SA POVRĆEM" i piletinom
A treba ti vako:
-32 gr putera od prave krave
-2. kašiketine maslinovog ulja iz Grčke
-15 gr. saninice fine dimljene
-309 gr. pilećeg belog mesa od ujne
-mali cica mica prazniluk
-1 Crni luk
-2 čena luka protivu vampira
-1 šangarepa (što rendaš sa jabukom i medom pa daš deci za užinu)
-118 gr. brokolija (ono zeleno ko cvet)
-112 gr. karfiola (ono belo ko cvet)
-1 Napoli paradajz (to je onaj dugački, ko nema moš i čeri)
-116 gr. kus-kusa, ima u zdravoj hrani
-56 gr trapista od švercera iz Segedina
-24 gr parmezana iz Italiju
-Jedno pravo jaje od kokoške iz Surčina
-2dl.jogurta od krave
-2dl. mleka isto od krave 
Sad ćemo začine, sve od po pola male kašikičicice i to:
-so od soli
-Začini od meni dragih kumova (Kurkuma, Kumin)
-Đumbir u prahu
-šareni biber, al ne mnogo da se deca ne naljute
-peršun nism imao
A pravimo vako:
Puter i ulje zagrjemo na tiganju koji smo dobili od tašte na poklon i tu prvo propržimo saninicu i pileće belo sečeno na žilijena posolimo zabiberimo, pa kad je gotovo izvadimo pa roknemo luk, prazniluk i šangarepu isto na žilijena.Sunemo i sve začine sa belim lukom i pržnemo 16 minuta.Za to vreme sa malo soli skuvamo karfiol i brokoli kolko da baci ključ i ohladimo hladnom vodom da sačuva boju.
E sad dolazi do simbioze svega što smo krčkali, ređamo u šta imamo za pečenje, prvi sloj povrće, dinstani lukac i meso i na kraju prospemo malo kus-kusa pa ponovimo priču dok ne utrošimo sve i ukrasimo paradajzom sečenim na kriške,Umućkamo jaje od kokoške sa jogurtom, mlekom, parmezanom i prospemo preko svega,namrvimo trapist odozgo i ćušnemo u rernu na 216c cirke 30 min. 
I naravno poljupci stižu.
Čale













"ROLLANGaros POGAČA"


Kao i obično svi knjavaju a ja vredan i još danas Nole đuska, pa rek'o očas da smesim a ide uz vops. ..
"ROLLANGaros POGAČU" 
Za testo ti treba vako...
-312 gr belog brašna
-1. Jaje od prave kokoške
-54 gr putera topljenog
-2deci mlakog mleka od prave krave
-2. Kašikičice suvog kvasca
-1. Soli 
-1.šugar
Za namazanje ti treba
-1.jaje od koko$ke
-kašiketina mleka
-57 gr.putera od krave
-susam nisam im'o
Za filing ti treba 
-100 gr šunke od praseta
-dvaestries gr. Pečenice od nekog goveda
-100 gr.Kobasice za izlet (izletnička) 
-100 gr Rendisane mozzarele 
Začinjavaš sa
-od po kašikičice
-so
-vlašac travuljaga
-origano iz grčke
A praviš vako
U mlako mleko suni šugar i kvasac i pusti ga 16 min.da nadođe onda ga rokni u brašno, jaje, so i puter pa dobro umesi k'o Nole Mareja. 
Stavi sastane na 46 min a za to vreme naceckaj suvomesnato i narendaj mozzarele.
Testo podeli na 4 teniske loptice i svako razvaljaj na 3,2 mm pa maži sa puterom i slaži jedno na drugo.Ondak sve zajedno još istanji na debljinu od 7,3mm i razvuci u oblik teniskog terena (nači pravougaonik).
Filuj ceckanim, začini travuljagama,urolaj u rolat ceckaj na 12 komada i ređaj u plek.
Sakri tatrane na 38 min.pa tek onda meći u rernu na 218c° i peci cirke 30min.
I naravno poljupci stižu
Vaš Čale
I naravno poljupci stižu.
Č.P. (Čale Preporučuje)Odlično ide uz saninicu, jutu kobasicu, mladi lukac, paradajz i jorgut (moš' i rakijicu al'ako ne voziš).
Vaš Čale.
Hvala Dana Drobnjak na inspiraciji












SLOJEVITA PITA

Velike temperaturne razlike, složićete se jako utiču na naše zdravlje te se moramo i pravilno hraniti stoga za danas za doručak u čast naše cenjene doktorke i potparola hitne pomoći, preporučujem...
"SLOJEVITU PITU"
(u narodu poznata kao dr.Macurina pita od starog 
hleba-IZMIŠLJENI RECEPT) .
Drage moje i dragi moji jutro je, naj bolje vreme za blagu šetnju
pa makar to bila i pijaca, zašto da ne.Neka vas kiša ne obeshrabi
Prijaće nam ovo zahlađenje te se obucite slojevito.
Krenućemo u nabavku hranljivih namirnica za današnji doručak.
Sa sobom ponesite kišobran, osmeh na licu i flašicu vode,
svi znamo da telu treba tečnosti kako bi normalno funkcionisali 
i da moramo biti hidrirani. Prolazak između pijačnih tezgi i gužve na pijaci može predstavljati i fizički izazov, složićete se samnom, ne očajavajte shvatite to kao rekreaciju i odličnu vežbu za vaše telo.
Nabavićemo sledeće:
-50 gr. Slanog parmezana, vodite računa da sir uzimate u pijačnom delu koji je klimatizovam jer visoke temperature mogu loše uticati na mlečne proizvode.
-bez preterivanja ali i 50gr. Njeguškog vrata, zašto da ne, 
treba sebi dati oduška s vremena na vreme,
-Jedna čaša kefira, treba napomenuti hranjljiva i lekovita svojstva
kefira ali o tome drugi put
-jedno jaje visoke B kategorije.
-jednu kiselu pavlaku,
-jedan puter
-i šačicu susam semenki 
Vratite se kući peške ,stepenecama, bez obzira što lift NE radi, 
ne očajavajte, penjanje iskoristite da izbacite negativnu energiju
i ne zaboravite, dišite pravilno uz kontrolisano unošenje tečnosti.
Pravite pauze.
Svi znamo od malena šta bakterije mogu prouzrokovati našem organizmu, stoga operite ruke, ipak, bili smo napolju zatim ćemo krenuti sa pravljanjem pite.
Umutiti jaje, pavlaku, kefir i 30 gr. otopljenog putera, stari hleb iseći na kriške a zatim na trake,vodite računa da se ne povredite oštrim predmetom,ako se i ne daj bože povredite znajte da je hitna pomoć uvek tu, u službi građana.Svaku traku natopite umućenim filom i ređajte slojevito u vatrostalnu činiju podmazanom sa 20 gr.putera ostavljajući malo prostora između istih, gde će te opet slojevito ređati vrat i mozzarelu isečenu takođe,jeli , na tračice.Posućemo susam semenke odozgo i staviti na pečenje u rernu na temperaturu od 220 celzijusa i peći 25 minuta.
Poslužite sa osmehom vašim voljenim ukućanima,prijateljima,
komšijama i širite pozitivnu energiju, ništa nas ne košta, zar ne?A možda i dobijete neki poljubac.










ŠOP TOP MEGA ROLL KUGLICE


Nemate ideju za doručak?Dosadilo vam je da pravite jedno te isto?Deca su vam nezadovoljna doručkom?Očajni ste?Imamo rešenje za vas, samo danas vam predstavljamo revolucionarni doručak koji će ostaviti bez daha sve generacije.
"ŠOP TOP MEGA ROLL KUGLICE" od spanaća.
Koliko puta ste kupili dosadne paštete od lisnatog testa a deca i ukućani ih ne žele? bezbroj puta zar ne?
-Ali Džone zar imaš rešenje za taj problem?
-Da, svakako Olivija, lisnate paštete ćemo samo u nekoliko poteza pretvoriti u naj ukusnije jelo i vratiti osmehe na lica vaših ukućana, 
-Pa zar je to moguće?Reci nam Džone....reci!!!!
-Naravno Olivija, zato smo i tu draga moja.Svaku od 4 paštete ćemo iseći na tri dela a zatim ih na pobrašnjavljenu podlogu oklagijom razvaljati do debljine od 3 milimetra....hajdemo to zajedno....jednostavno je
-Hajde probaću...Dali je ovo dovoljna debljina Džone?
-Da naravno Olivija,..veoma jednostavno zar ne? a dok ti to radiš ja ću umutiti fil a za to ću upotrebiti 
-4 grudvice spanaća 50gr
-Jedno jaje od prave kokoške
-70 gr slanog sira od brkate babe
-Ali Džone gde da pronađem brkatu babu sa sirom na pijaci?
-Ha ha...znao sam da ćeš me to pitati Olivija ali ako se dobro potrudiš na svakoj pijaci možeš pronaći brkatu babu sa dobrim sirom...da nastavimo...
-jedan čen belog luka
-i na kraju 32 rendanja muškantnog oraščića nakon toga smesu ćemo dobro umutiti.
-Džone ja sam završila sa razvlačenjem testa,šta ćemo sad raditi?
-Jednostavno Olivija dok ti puterom podmazuješ posudu za pečenje ja ću na svaku traku staviti deo fila i lagano urolati ovako...
-Oooo Džone pa ti to stvarno divno radiš
-O hvala draga moja Olivija...veoma je lako...da nastavimo...urolano testo ćemo ređati u posudu i na kraju posuti susamom.
-Džone, zar je to sve?
- Ne draga Olivija, sada rolnice trebamo ispeći na 200 stepeni, 30 minuta
-Oooo pa to je divno Džone tako su rumene i sočne zar ne, ali šta ćemo sa cenom?
-Da draga Olivija, izgledaju divno a cena je prava sitnica za radost najbližih.
A i vi dragi čitaoci kad god se setite Džona i Olivije setite se ovih magičnih ŠOP TOP MEGA ROLL KUGLICA i očekujte osmehe na licima vaših bližnjih a možda padne i neki poljubac.
Napravite ih već danas ne časite časa 
ŠOP TOP MEGA ROLL KUGLICE.






UFRĆKATITIS POGAČA


Subota, neko spava a ja i pekarka mlađa jok,pa rešismo da mesimo i napravimo...
"UFRĆKATITIS POGAČU" sa sirom
ZA TESTO ti treba...paj sad
-256 gr. brašna belog
-3 jaja od prave kokoške:
a. 1.za testo 
b. jedno ćera da razbije o pod zbog... zato
c. 1. za premaz pred pečenje 
-2. kašikičicice suvog kvasca ( moš' i 1/3 mokrog)
-1 deci mleka od prave krave
-54 gr.putera otopljenog isto od krave
-kašikičicica šugara i soli
ZA NAMAZ ti treba...
-104 gr starog sira od brkate babe s' pijac 
-Kašiketina pavlake opet od krave
-Kašiketina putera od praseta (Mast, da mu šmek išć)
-Isto tolko putera otopljenog od krave.
Prljate kujnu ovako:
U toplo mleko razmuljaj kvasac i šećer...pazi prosipaš...i polako gurni tatrane na 14 minuta da nadođe a za to vreme otopiš puter,umuljaš sir i pavlaku u krem,
prospeš brašno (što u činiju, što na pod) so, jedno jaje,puter i kvasac pa sve umuljajdobro 10 min. i stavi sastrane na 40 min dok se umijemo,operemo zube, presvučemo uprljanu pidžamu.
Kad je testo krenulo da beži iz činije, lagano ga premesi i podeli na 4 joptice i svaku razvaljaj na debljinu od 6 mm.
Prvo testo mažeš kašikičicicom putera pa onda umuljani sir
pa onda opet staviš testo i ponoviš to još dvaput.Kad si sve to naređao sečeš radlom u trakičicice debljine 27mm i ufrćkaš ih i ređaš u masnu tepsiju širine 32
Nači sečeš,frćkaš,ređaš dok ne potrošiš testo, sve u krug, e onda razbiješ 2 jaja (rekli smo jedno na
pod zbog...zato što smo mali pa ne znamo) a drugo u šolju sa malo mlekceta i naslikamo skroz po pogači.
Prospemo susam po celoj pogači a bogami i kujni i kolko god da svi kukaju gladni, -kad će?.-sad će!-
-kad će?-sad će! (nisu jele celu noć) sakri tatrane na 30 min.
Rerna na 219c pečeš 39min a za to vreme spremamo kujnu da nas mama ne stavi u top.
I naravno poljupci stižu.
Č.P. (Čale Preporučuje)Odlično ide uz saninicu, jutu kobasicu, mladi lukac, paradajz i jorgut (moš' i rakijicu al'ako ne voziš).
Vaš Čale.
Hvala Dana Drobnjak na inspiraciji