Ovde dole klikneš i očas odeš na repcept

четвртак, 22. септембар 2016.

"KIFLOGAČA"


Ko o čemu čale o testu, pretvorio sam se u tetku samo bi nešto da mesim što bi akademici rekli uš'o sam u "TESTO Fazu", stoga ćemo danas praviti jednu istorijsku (Iskrivljena istorija) poslasticu koju je bila specijalitet u Istočnom Rimskom Carstvu (Bizant).I dan danas se vodi polemika da su Rimljani marnuli recept od Aleksandra Makedonskog koji je i sam bio izvrstan pekar (arheolozi pokušavaju već decenijama da pronađu dokaze ali bez uspeha) .Spremana za naj veće praznike, za senatske restorane i finalne mečeve u Areni gde se služila gladijatorima kao izvor snage a na našim prostorima svestrano prihvaćena za slave, nedeljni ručak i kad dolaze važni gosti.
"KIFLOGAČA" (Kiflogus tepsiyus)
Dobila naziv po latinskom izrazu "Kiflus testos urolos mergo tepsiyus" ili ti (rolovane kifle u tepsiji)
Za testo ti treba:
- 412 gr. Brašna belog (pshenikus belikus) Brašno je nabavljano iz Panonske regije cenjene porodice "FIDELINKUS"
-1 dl (decilikus) Jogurta od krave, mahom se nabavljalo od dva proizvođača (Dukatus i Imlekus)
-isto toliko i mleka opet od krave
-7 gr (gramikus) Suvog kvasca, Kvasac je bio redak tako da su ga rimljani dobavljali spoljnotrgovinskom razmenom od nemačkog proizvođača "Medicus Dr. Etkerus"
-1. Kašikičica (malus kashictus) šećera (kristalus shugarus)
-isto toliko slane soli
-1. Jaje kokoškino (Jajus kvochkus)
-53 gr. Putera od krave (mastikus kravikus)
takođe nabavljan od "Imlekos"
ZA MAZANJE TI TREBA
-106 gr. Sira od brkate babe sa pijac (Brkatikus Nana sirio piaca)
-opet 1. Jaje kokoškino (Jajus kvochkus)
-56 gr. Rendanog kačkavalja (Rendikys Trapist) nabavljan direktno iz Rima
-70. gr. opet Putera od krave (mastikus kravikus)
-Šaka susama (shakus susamus)
PRAVIŠ 'VAKO
U toplo mleko od krave rastopi kašikičicicu šećera i kvasca i pusti ga 14 min da nadođe pa ga onda suni u brašno te dodaj jaje, otopljeni puter od krave, so i jorgut.Dobro umesi cirke 9 minuta da bude mekano pa sakri od dece na 42 min (zanimljivo je da su stari Rimljani decu koju su uhvatili da diraju testo simbolično, maslinovim grančicama jurili po kuhinj prizivajući bogove mira i blagostanja).
Zatim testo podeli na 4 kugle i svaku razvaljaj na 3mm pa maži svaku puterom od krave a poslednje jok.Rokni u friz na 10min pa ga onda izvadi razvuci u krug (pošto stari Rimljani nisu imali friz, led su sa Alpa specijalno dovlačili za ovu pripremu). Umuljaj jaje, sir i rendani trapist pa onda smuljano naslikaj na testo pa radlom podeli na 16 trouglova pa rolaj kiflice i ređaj u podmazani plek.Premaži jajetom i mlekcem prospi susam odozgo i pusti ga 32min da odstoji na toplom.Rokni ga u rernu na 203c° peci cirke 37 min i naravno poljupci stižu.
Ili što bi Rimljani rekli ...
"VENI VIDI MANDJIKUS"
(Dođoh, vidoh, jedoh)
...a sad odosmo u HELADU (Grčka) te nas neće biti neko vreme.
Vaš Čale.













Нема коментара :

Постави коментар